SZTE TTIK
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Tsz.

Proteáz katalízis és stabilitás kutatócsoport


Kutatásvezető: Dr. Kotormán Márta

A világszerte milliók életét megkeserítő fehérjekonformációs betegségek megelőzése eredményesebb lehet, mint a kezelésük. A növények bioaktív molekulái között sok fehérje aggregációt gátló vegyület van. Ezek jótékony hatása megnyilvánulhat a fehérjék natív szerkezetének a stabilizálásában, vagy a fibrillum képződés megakadályozásában is. Fibrillumok képzésére megfelelő körülmények mellett bármelyik fehérje képes.
A fibrillum képződés gátolhatóságát vizsgáljuk modell fehérjeként tripszint vagy alfa-kimotripszint használva etanolos közegben pH 7,0-nél. Gátló ágensként különböző vörösborokat, teákat, kávékat, étrendkiegészítőket, fűszereket és gyümölcs-leveket használunk.




Szegedi Tudományegyetem, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Tanszék
2013-2019.